icon kl

Workshop

Complexe machtsrelaties analyseren

Geplaatst op 22 december 2018 door Rudolf Cremer Eindhoven
Workshop

Een workshop voor overheidsmanagers over het voorbereiden van een tijdelijk samenwerkingsnetwerk rond een complexe beleids-, uitvoerings- of transitieopgave.  Centraal staat de vraag wat stakeholders echt beweegt en de wijze waarop ze hun belang nastreven.

Actoren

Waarde toevoegen aan een ‘vloeibare’ samenleving is een grote uitdaging voor overheidsdiensten. Van hen wordt gevraagd dat zij de publieke omgevingen waarin ze waarde willen creëren kunnen doorgronden. Welke actoren zijn er actief, wat zijn hun belangen, wie zijn invloedrijk, wat zijn de omgangsvormen en hoe wordt er invloed uitgeoefend?

Plattegrond van de macht

Veel stakeholdersanalyses richten zich op belangen van organisaties en instituties. In deze workshop leren deelnemers hoe ze de mens achter het (organisatie)belang kunnen leren kennen. Ze gaan ook ontdekken wat hun drijfveren, strijdmethodes en tactieken zijn en oefenen met het maken van een plattegrond van de macht. Het thema van de training is ‘schijn en zijn’. Belangen van diverse stakeholders integreren lukt namelijk alleen als hun motieven, machtsbronnen en belangen kunnen worden gelezen. 

Opzet

De workshop duurt een dag en wordt in overleg op maat samengesteld. Centraal staat altijd een vraagstuk uit de praktijk van de opdrachtgever. 

 

LinkedIn
Incompany workshop