icon kl

Inleiders

Wim Derksen

Geplaatst op 30 november -0001 door Rudolf Cremer Eindhoven
Inleiders

Wim is trainer, docent, adviseur en auteur. Hij werkt al jaren op de scheidslijn tussen wetenschap en bestuur. Hij schreef er onlangs een boek over onder de titel ‘Haagse oersoep’.

Van binnenuit

Hij is daarnaast lange tijd politiek actief geweest. Hij kent dus de wereld van openbaar bestuur en politiek van binnenuit waardoor hij deze zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk kan duiden.

Omgangsvormen 

Omgangsvormen van bestuurders en van politici roepen veel reacties op. Geen neutrale, maar vaak negatieve. Wie deze omgangsvormen wil begrijpen doet er goed aan dit ‘oordelen’ even achterwege te laten vanuit het besef dat ‘gelijk hebben’ iets anders is dan ‘gelijk krijgen’. En dat onderhandelen met alle kaarten op tafel nog nooit tot groot succes heeft geleid. En dat vaagheid en gebrek aan transparantie soms geboden zijn om een meerderheid achter je beleid te krijgen. En dat het grijpen van kansen bestuurders vaak verder brengt dan het nemen van ‘weloverwogen beslissingen’.

Begrijpen

In plaats van die omgangsvormen te veroordelen moet je ze dus leren begrijpen, wil je iets snappen van de wereld van bestuur en politiek.

LinkedIn
Omgaan met bestuurders